CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, October 10, 2009

Retrospective Documentation : My Convocation


Tanggal 15 Ogos 2009..adalah hari bersejarah buat sy dan rakan2 sepejuangan sy yg telah sama2 bergelumang selama 5 tahun lamanya menuntut dlm jurusan perubatan ini..Usaha..doa..dan tawakal yg telah diberikan amatlah berbaloi sekali bila akhirnya dikurnia segulung ijazah yg amat bermakna sekali buat kami..Tiada kata boleh dikata melainkan rasa kesyukuran pada yg Esa..dgn limpah kurnianya memberi rezeki yg tidak terbilang harganya ini..Alhamdulillah..

Semoga dgn kejayaaan yg diberikan tidak hanya berhenti setakat ini..Perjuangan perlu di teruskan.. Sumbangan khidmat bakti pada agama , bangsa & negara perlu dicurahkan..
semoga kami para doktor keluaran Royal College of Medicine of Perak & UM 2009
akan menyumbangkan sesuatu yg bermakna utk meningkatkan tahap & mutu kesihatan di negara kita..

Perjuangan belum berakhir~~...






Retrospective Documentation : Activities after finished my MBBS ~

Begitu lama blog ni kesepian tanpa pengisian..luahan perasan dan Cerita2 bosan dr sy kan?...kesibukan bertugas benar2 menyekat sy utk berkongsi berbagai2 cerita dan berbagai2 pengalaman suka duka sy selepas tamat pengajian sy as a medical student hingga lah sy telah memulakan tugas baru sy sebg pegawai perubatan di Hospital Tawau... pejam celik sungguh pantas masa berlalu.. percaya atau tidak sy sudah berjaya menamatkan posting pertama sy di medical setelah 4 bulan sy berhempas pulas dgn oncall EOD di saat2 akhir sy di medical wawaawa.. sgt memenatkan~~..

Benar ape yg org kata sebelum ini...bila benda tu ada depan mata kita xpernah nk menghargainya..tp bila sudah hilang..mula la kita rase kehilangan dan kesunyian..sy rindu zaman student sy.. i really2 miss my student life wif my frenz...percaya lah zaman student adalah zaman paling bahagia sekali.. bila da kerja ni..adeh~ hari2 mengadap benda yg same..hari2 pun kerja 7 hari seminggu..6 pagi til 6 malam..if oncall continue la til 6 pg esok nya then continue lg kerja cam biasa..so hard kan? But wat can i do.. i chose to be like dis..i hav to go wif the flow dgn penuh keikhlasan.. ye zaa!

ok lah~~ Before i proceed wif my story regarding my current daily life yg penuh mencabar ni..Lets i share wit u guyz my retrospective events before start keje..which were i really2 miss it..

i. Mini Convo UM

Hari ini dalam sejarah..hari penuh kesyukuran.. Selepas 5 tahun bertungkus-lumus study medicine & wif alot of sacrifes yg diberikan.inilah hari plg bermakna bg sy...a million thanks to everybody..hasil tunjuk ajar para2 lectures & specialist..my studygroupmates..my colleagues..tidak lupa berkat doa kedua ibu bapa sy dan doa yg ku pohon hari2 dr yg Esa.. menjadikan sy berjaya hg ke tahap ini..Alhamdulillah

ii. Jln2 Jakarta – Punchak – Bandung


Pengalaman berziarah ke tempat org amat memberi kesan kepada kita.. jauh perjalanan luas pengalaman..abah & sy mempunyai minat yg sama..kami mmg suka travel cuma masa yg tidak mengizinkan..Alhamdulillah dgn cuti yg ada selepas sy tamat pengajian aritu..sy bersama abah&emak dpt berjalan2 ke jakarta-punchak-bandung.. serius satu pengalaman yg menarik buat sy.. bukan setakat dapat melawat byk tmpt2 menarik tp dapt juga merasa berbagai2 makanan yg enak & lazat..i like it~~ thanks abah!

iii. Holidays wif frens


sy bukan lah jenis yg boleh duduk diam saja di rumah..setiap cuti yg ada..sy akan isikan dgn pergi bjalan2 ke mana sj..so pantang bg sy kalau ada yg mengajak..so thanks to Ain..coz sponsored percutian 3 hari 2 malam di Paka, T'ganu..huhu..actly sy mnumpang jer ikot ain outstation.. but i really2 appreciate dis holiday coz i can spent time di tepi laut..i really2 like laut...sy damai~~..then dpt mkn keropok lekor asli g'nu tepi pantai lg dgn angin sepoi2 bahasa..so cool~ really miss it.


iv. Weddings


Memenuhi undangan perkahwinan sahabat2 sy adalah juga suatu kewajiban wat sy.. sy suka melihat kegembiraan & keceriaan yg terpancar dr wajah pengantin2 baru ini.. huhu..walaupun diri sendiri tidak tahu bila la kan~~ yg penting sy happy tgk org lain happy.. biasanya time wedding ni la akan berkumpul semua kawan2 lama..sama ada yg lama da xjumpe ..or yg mmg muke tu je la jumpe..huhu.. dgn kata lain..wedding adalah gathering time plg berkesan skali.. satu saat yg tidak sy lupekan..saat sy dan kawan2 sy berkonvoi dr taiping ke banting semata2 untuk menghadiri 2 wedding dalam satu hari.. itulah tanda nya friendship beb~.. huhu


v. BTN & Induksi

before nk kerja wif gov so kena la attend this kind of program la kan..wajib ok! b4 pergi dgr2 rumors btn tu scary giler..tahap penderaan fizikal & mental~~ huhu..but all d'speculation totally out.. i'm so lucky bcoz my btn so cool..no penderaan fizikal or mental ok~~..huhu..plus i got alot of new medical frenz from UKM, indonesia, egypt ermm mane lg ek xingat~~..short term memory loss..huhu.. Yg pasti sepjg BTN 5 hari itu sy belajar mengenal negara sy yg tercinta Malaysia.cewah~...sy pasti wlaupun bertahun2 kita belajar sejarah ketika di zaman persekolah namun bila ditanya semula mengenai sejarah M'sia, sistem pemerintahan wat so eva..pasti kita tergagap2 utk menjawabnya kan?..biasa la dulu belajar hanya utk score dlm exam je..bila habis exam tutup buku..xpenah utk mendalami sejarah negara kita sendiri..sy malu dgn diri sendiri coz mungkin sy juga tergolong dlm golongan itu..tp sy akan cuba utk mengekal minat sy utk terus mendalami & mencintai sejarah kita kerana dgn mhayati sejarah ini kite akan meneruskan usaha menyumbang sesuatu utk bangsa, agama & negara.. rite?

i really miss my groupmate during induksi time di Pangkor..i really2 enjoy during xtvt time..sure la..lecture time sure ZzZZzz..so time xtvtv la segar bugar..huhu.. 2wk wif u all guyz really meaningful for me..keep in touch! We'r COOL!! yeh..

Sunday, May 17, 2009

H1N1

H1N1 sudah menyerang dalam mimpi ku..
aduh..scary nyer..
Nauzubillah min zalik..
mintak dijauhkan...

Friday, May 1, 2009

SLUMDOG MILLIONAIRE


The story of Jamal Malik, an 18 year-old orphan from the slums of Mumbai, who is about to experience the biggest day of his life. With the whole nation watching, he is just one question away from winning a staggering 20 million rupees on India's "Who Wants To Be A Millionaire?" But when the show breaks for the night, police arrest him on suspicion of cheating; how could a street kid know so much? Desperate to prove his innocence, Jamal tells the story of his life in the slum where he and his brother grew up, of their adventures together on the road, of vicious encounters with local gangs, and of Latika, the girl he loved and lost. Each chapter of his story reveals the key to the answer to one of the game show's questions. Each chapter of Jamal's increasingly layered story reveals where he learned the answers to the show's seemingly impossible quizzes. But one question remains a mystery: what is this young man with no apparent desire for riches really doing on the game show? When the new day dawns and Jamal returns to answer the final question, the Inspector and sixty million viewers are about to find out. At the heart of its storytelling lies the question of how anyone comes to know the things they know about life and love.
Written by Fox Searchlight Pictures
video

Mesti tonton!!

tiada kata yg boley dikata~~
sebelum ni dgr org kata je film ni best! siap da menang byk gile award kat Oscar sampai Titanic pun kalah..ermm
so ape lg..pantang dgr org recommend itu ini tp tak tgk dgn mata kepala sendiri..da tgk baru puas hati kan?..huhu
walaupun filem di da lama ditayangkan..so kire sy ni agak ketinggalan la jugak..huhu
standard la study medic hiburan2 ni terbatas sket..ahakz~
so setelah 3hari mengambil masa utk mendownload film ni..
sy sgt2 berpuas hati berkat kesabaran sy menunggu terbalas dgn sbuah film yg mmg sgt lain drpd lain..
Yg pasti message yg cuba sampaikan dr film ini adalah terlalu mahal bg sy dan bagi sesapa yg memahaminya~~..
uh yg bestnye..rasenye ni la filem ala2 hindustan yg pertama kot sy tonton yg tidak diselangi dgn lagu2 & dance2 diorg yg maha ramai penari2nye dan maha meriah dgn 7-8 pasang baju bertukar ganti..aduh dulu time kecik2 boleh la layan but bile da besar ni rimas je rasa..huhu

So bg sesapa yg da tgk mesti sependapat dgn sy bahawasanya film ni mmg best~
simple..sweet..funny..meaningful!
tak caya try la tgk sendiri ya

Thursday, April 30, 2009

Terima Kasih!


Inilah sebahagian dari tenaga pengajar kami sepanjang clinical year..
wlaupun sebahagian dr nya tiada dlm gambar ini..tetapi mereka tetap berada dlm hati sy sampai bila2.. (uh i'm really happy n enjoy sepjg clinical year ni..rindunye saat2 study dulu~)
Tanpa ilmu2 yg mereka curahkan..pastinya sy tidak layak utk memegang title DR ini..
Semoga mereka akan terus menyumbangkan bakti ..
InsyaAllah semoga suatu hari nanti sy juga akan menjadi seperti mereka..amin
Hopefully dgn berkat ilmu yg dicurahkan kpd sy akan menjadikan sy seorg Pegawai Perubatan yg dpt memberi sepenuh khidmat sy kepada bangsa,agama & negara..

Terima kasih kepada semua!


Tuesday, April 28, 2009

Teater MAHSURI





Setelah sekian lame nyer mengidam nk menonton teater di Istana Budaya..
akhirnya impian sy tercapai juga..
Walaupun begitu banyak cabaran dan dugaan on d'day of show (specifically on d'way to Istana Budaya sempat lg sesat larat kat tgh2 KL berseorangan ni uh tension betul~~)..
Alhamdulillah.. berkat semangat & usaha yg berkobar2 nk menonton Teater MAHSURI
(excited gile laa coz 1st time kan..huhu) berjaya juga sy & my frens menjejakkan kaki ke Istana Budaya yg tersergam indah bangunannya..
Penat lelah sy bersesat larat sebelum sampai ke situ di balas dgn keseronokan & keasyikan ketika menonton Teater Mahsuri.. uh for me..org yg 1st time tgk teater ni..boley bg 4 bintang la..
Seriusly..mmg best!!..sy syorkan kepada sesiapa yg berkesempatan & mempunyai masa terluang...
sila la di alu2kan ke Istana Budaya utk menonton Teater Mahsuri ni..
Pasti tidak mengecewakan anda!!


Walaupun teater Mahsuri mmg tidak mengecewakan sy..but ade perkara sampingan lain yg mengecewakan sy.. Mungkin perkara di pandang sebelah mata bg sesetengah pihak..
tp pada sy perkara ini perlu di ambil serius bg memartabatkan dan menghormati seni teater kita ini..

Apa yg cuba sy maksudkan ialah..cuba anda perhatikan gambar "Notis" di atas..tersenarai begitu banyak perkara2 yg di larang.. Rase2 nyer berapa ramai yg perasan dan ambil kesah pasal notis ini.. seriously sy realized bout diz notice board pun after keluar dr Panggung Sari..dgn kata lain selepas habis menonton dgn seronok nya dan dgn gembira dan excitednya mengambil2 gambar di dlm panggung..opppps~~ sy tak sengaja coz sy xtaw.. mase kat dalam tu pun ramai jer yg ambil2 gambar xkira la dgn mgunakan semurah2 hanset hingga ke semahal2 camera..
So skrg ni nak salahkan siapa?? Memang ada pengacara yg sound xle ambil gambar semasa teater dijalankan..but xckp pun sebelum dan sesudah teater..huhu
so bg org2 yg xphm bahasa macam sy ni.. 'ter'excited la mengambil2 gambar ni..
sy sendiri tak pasti adakah arahan/notis yg di keluarkan tu benar2 di ambil berat..
atau juz sebagai perhiasan semata2..
itu sy tak pasti dong...

1 more thin' yg sy agak terkilan adalah dari segi pemakaian org2 yg dtg menonton..
Adakah korg tahu bahawasanya jika kita mahu menonton teater kita perlu berpakaian formal?
I mean..bg lelaki korg kena pakai kemeja dgn tie or baju melayu ker..bg perempuan kena berbaju kurung or kebaya or yg seangkatan dgnnya..
Kenapa sy menekankan isu pemakaian ini kerana perkara ini sama sekali sy tidak ketahui..
sama ada sy tidak ambil tahu atau mmg benda ini kena "taw2 sendiri la~~"..
adeh..so nk di jadikan cerita dan pengajaran buat sy..dan semoga korg yg akan pergi menonton
ambil tahu etika pemakaian ni yer..
Sy agak bengang jugak la...disbbkan ketidaktahuan sy mengenai etika pemakaian ini..sy dgn relaxnye bpakaian casual wif kemeja n jeans jer la g sane.. tup2 tgh sesat larat drive kat tgh2 kl ..mase time tu pun da nk hampir pukul 8 ( sepatutnya teater start kul 8.30 but lmbt jer mula~~)..then tgh drive tuh my fren message inform dat tak bole pakai jeans...time tu cam tiada kata yg bole dikata OMG!!..bertambah stress time tu pk mane nk cr jln g istana budaya...dgn jem nyer...mane nk tukar baju lg (sebaik bw bj kurung dlm kete ).. sabar je la~~..alhamdulillah berkat pertolongan Allah yg Maha Mengetahui..berjaya juga sy meredah kegelapan mlm di kota KL..uh dgn xsangka2 nya boleh lak sampai awal from my others frens.. time tu xpikir apa da..cr toilet..ape lg proses salin baju kurung la~~ haiyoo.. so lihat laa ke'ayu'anku ala2 Mahsuri dgn berbaju kurung..huhu..then..
Alangkah terkejut beruk nye sy..dan sedikit rasa geram..apabila time tunggu di pintu masuk panggung melihat ade beberapa perempuan dan lelaki dgn sempoi nyer memakai t-shirt & jeans.. what d'h***? ak punya la kelam kabut nk cepat sampai pk nk kena tuka baju sume..
pikir nanti tak leh masuk if pakai jeans..last2 tgk ade jer yg tak paham bahasa sume lepak je pakai jeans.. aduh!!
sy pun da mula membebel2 la b4 masuk tu..my frens mengcool kan dgn berkata " diorg tu pun xtaw protocol kot".. so sy budjet diorg pun 1st time kot tgk teater..think positive~
padahal dlm hati agak panas gak laa..
So bg sesape yg nk g menonton tu..jgn wat xtaw lak lah yer pasni..
tu NOTIS terpampang kat atas tu..no jeans allowed yer!

Okla.. itulah sedikit sebanyak bebelanku setelah beberapa lame mendiamkan diri..huhu
Yg pasti ini adalah pengalaman yg pasti tidak di lupakan..
Yg pasti juga sy pasti akan ke Istana Budaya lg utk menonton teater2 yg lain pula..
Seronoknya~~~ i like it!

Selamat Menonton~


Tuesday, April 14, 2009

New Doctors from Royal College of Medicine Perak

Ini lah wajah2 doctor yg bakal berkhidmat utk bangsa, agama dan negara... Congrate korg~ alhamdulillah ini sume atas usaha kita dan doa dari sume..





Our journey actly juz begin..so hopefully we can be a good doctor ye kawan2...
all d'best~~
Keep in touch...



P/S: dun forget doakan kawan2 kite yg akan meneruskan perjuangan for another 6 months..semoga kita akan same2 bkhidmat utk KMM yer..caiyuk! i know u all can do it!!